Tam protez adından da anlaşılacağı gibi tam dişsizlik halinde uygulanan geleneksel dental protez uygulamasıdır. Tam protezlerin kullanımı hareketli bölümlü protez ve sabit protezlere kıyasla hastalar açısından biraz daha zorlayıcı olabilmektedir.
Protez yumuşak doku yüzeyine mekanik ve fiziksel olarak tutunmaktadır. Bu tutuculuk yumuşak dokuya maksimum uyumlu hazırlanan protezle ve tükürük tabakasıyla mümkün olmaktadır.
Uyumlu protezlerin üretilebilmesi için birkaç defa ölçü alınarak hasta ağzının en detaylı şekilde laboratuvar ortamına aktarımı sağlanır. Genellikle 7-10 gün içerisinde protezler tamamen bitirilebilmektedir. Protez hastalara teslim edildikten sonra birkaç seans da kontrol yapılması gerekir. Genellikle çiğneme ve kullanım esnasında hareketli dokularda ufak vuruklar ve tahrişler oluşabilmektedir. Bu vuruklar 5 dakikalık düzenlemelerle giderilmektedir. Ancak vurukların tespit edilebilmesi için hastaların protezleri çıkarmaması, kullanıma devam etmesi ve o şekilde kliniğe gelmesi gerekmektedir.
Daha önce total protez kullanmayan bireylerin total protez kullanımına adapte olması biraz zaman almaktadır. Çünkü hem çiğneme fonksiyonunun değişmesi hem de yumuşak dokunun protezlere uyum sağlaması zamanla gerçekleşen bir durumdur. Total protezler üst çenede tüm damağı kaplamaktadır ve bir süre hastalarda yabancı cisim hissiyatı oluşturmaktadır.
Tam protezler ilk yapıldığı zamanlarda kullanım esnasında zorluk hissettirebilir. İlk haftalar alışma süreci olarak değerlendirilmelidir. Hastalar önceden aynı şekilde bir protez kullanıyor olsalar dahi yeni protezin sınırları farklı olabileceği için yumuşak doku ve kasların adaptasyonu birkaç hafta sürebilmektedir. Protezler ne kadar çok kullanılırsa o kadar hızlı alışılacaktır. Protezler hareket ediyorsa yapıştırıcılar kullanılarak tutuculuğu arttırılabilir.
Hareketli protez yerleştirilen dişler akrilik veya porselen olarak kullanılabilmektedir. Porselen suni dişler daha estetik olduğu düşüncesiyle tercih edilmekteydi ancak son yıllarda diğer dezavantajları göz önüne alınarak (sıkça düşmesi ve ağır olması) pek tercih edilmemektedir. Porselen dişler kullanılarak üretilen tam protezler zamanla çene kemiklerinde erimeyi hızlandırabilmektedir. Onun yerine kompozit içerikli güçlendirilmiş ve estetik özellikleri arttırılmış akrilik diş kullanımı yaygınlamıştır.
Tam Protez Fiyatları 2024, Ankara da yaşayan hastalar tarafından sıkça araştırılan konulardandır. Tam protez fiyatları, kullanılan malzemeye, ihtiyaç duyulan diğer diş hekimliği tedavilerine göre değişikli gösterebilir.
Türk Diş Hekimleri Birliğinin standart tedavi uygulama fiyatları 2024 sabittir ancak tedavinin süreci ve kullanılan malzemeden dolayı tam tutarı söylemek pek mümkün değildir. En doğru fiyatı hekiminizle görüşerek öğrenebilirsiniz.
Tam protez fiyatları da dahil olmak üzere, Tam Protez uygulaması hakkındaki sorularınız ve randevu talepleriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Türk Dişhekimleri Birliği’nin, Ağız Diş Sağlığı Muayene ve Tedavi Ücret Tarifesi için tıklayınız…
Hareketli protez gece uyku öncesinde çıkarılıp temizlenir ve su içinde bekletilir. Gün içerisinde çiğneme nedeniyle kuvvete maruz kalan yumuşak dokunun uyku esnasında dinlenmesi ve kuvvet maruziyetinin azaltılması daha sağlıklıdır.
Hareketli protezler her yemekten sonra çıkarılarak yumuşak fırça ile fırçalanmalı ve yıkanmalıdır. Protez temizliğinde diş macunu, diş tozu, karbonat, çamaşır suyu gibi ürünler kullanılmamalıdır, sıvı sabunla temizlenmesi uygundur. Ağız içi dokunun temizliği için ağız bakım suyu yani gargara kullanımı ihmal edilmemelidir. Çeşitli markaların protez temizleme tabletleriyle düzenli olarak her gece hareketli protezlerin temizlenmesi daha etkili bir temizlik sağlayacaktır.
Tam protezlerin de kırılgan olduğu, düşürüldüğü veya sert cisimler kırılmaya çalışıldığı takdirde protezin de kırılabileceği unutulmamalıdır. Kırılan protezler tamir edilebildiği durumlarda kolaylıkla laboratuarda onarılabilir. Ancak bazı durumlarda onarımı mümkün olmamaktadır. Bu durumda yeniden protez uygulaması tavsiye edilmektedir.
Tam protezler kemik dokudan ve yumuşak dokudan destek alan protezlerdir. Kemik erimesi durumunda da uygulanabilmektedir ancak protezlerin oynama ihtimali daha yüksek olmaktadır. Yine kilo kaybı ve ileri yaş nedeniyle kemik dokuda erime ve hacim kaybı gözlenebilmektedir. İmplant yapılabiliyorsa hareketli proteze tutuculuk sağlaması amacıyla alt çeneye 2, üst çeneye 4 implant olmak üzere implant yerleştirilip üzerine tam protez uygulanabilir. Bu tarz protezlere overdenture protez denir ve kullanımları geleneksel tam protezlere kıyasla daha konforludur.
Akrilik materyaller zamanla renklenme ve aşınma görülenilen materyallerdir. Protezlerin üzerindeki lekeler profesyonel bir temizlikle çıkmazsa mevcut protezin dublikatı (birebir kopyası) üretilebilir. Bunun için protezi birkaç günlüğüne yaptıracağınız kliniğe bırakmanız gerekecektir.
Protezlerin uyumu bozulduysa diş hekiminiz tarafından incelenecek ve uyum problemi ne ise gerekli besleme veya onarım işlemi yapılacaktır. Alt ve üst çene için uygulanan tam protezlerde anatomik şartlar farklılık gösterir.
Özellikle alt çeneye uygulanan tam protezlerde uyum bozuklukları daha sık görülmektedir. Alt çenede dil varlığı ve kas ataşmanlarının hareketleri, daha erken görülen diş kayıpları nedeniyle protezin oynamasını daha çok etkileyebilmektedir. Son yıllarda alt çeneye yapılacak protezlerle ilgili yapılan akademik çalışmalarda implant destekli overdenture protezlerle daha etkili sonuçlar alındığı belirtilmektedir.
Üst çeneye uygulanan tam protezler daha geniş alan kaplamaktadır ve vakumlayarak sağlanan tutuculuk daha etkili olmaktadır. Bazı hastalarımızda üst çeneye implant olmaksızın yapılan tam protezler ve alt çeneye uygulanan 2 implant üzerine yapılan overdenture protezlerle çok daha etkili sonuçlar almaktayız. Hastalarımızın konforu artmakta ve kullanımı kolaylaşmaktadır.
İmplant tedavisi uygulanan hastalarda daimi restorasyonlar yapılana kadar bazı durumlarda hastalarımıza geçici sabit dişler yapamamaktayız. Burada kemik kalitesi ve implantların kemik içine yerleştirildiği zamanki stabilizasyon miktarı belirleyici olmaktadır. Hastalarımızı implantlar ve kemiğin tam olarak kaynaşmasını bekledikleri bu sürede dişsiz bırakmamak amacıyla geçici tam protezler uygulayabilmekteyiz. Geçici tam protezler estetik, konuşma ve çiğneme ihtiyaçlarını giderebilmek amacıyla üretilir. Osseointegrasyon (implant-kemik kaynaşması) süreci tamamlanana kadar yani daimi protezler yapılana kadar hastalara kullandırılır.
Hareketli protez, diş destekli veya implant destekli sabit protez uygulaması yapılamadığı durumlarda dişsizliğin giderilmesi amacıyla yapılan protezlerdir. Hareketli protez takıp çıkartılabilen protezlerdir ve akrilik materyallerden yapılmaktadır. Dayanıklı bir yapı oluşabilmesi amacıyla genellikle metal altyapı ile desteklenirler.
Hareketli protez, uzun dişsiz boşluklar varlığında veya arka dişlerin kaybedildiği durumlarda tercih ettiğimiz protezlerdir. Dişlerden ve dokudan destek alarak stabilizasyonu ve tutuculuğu sağlanır.
Hareketli protez temelde iki tip olarak sınıflandırılabilir. Tam dişsizlik durumlarında uyguladığımız tam protezler ve ağızda kısmı diş varlığında uygulanan hareketli bölümlü protezlerdir.
Hareketli bölümlü protezler dişlere kroşe (kanca) ile tutunabileceği gibi hassas bağlantılarla da bağlanabilir.
Hassas tutuculu protezler halk arasında çıtçıtlı protez olarak adlandırılan protezlerdir. Bağlantı protez ve diş arasında gizlendiği için dışarıdan görünmez. Bu durum estetik bir avantaj yarattığı gibi protezin tutuculuğu da kroşeli protezlerden daha fazla olmaktadır. Kısacası ağızda da az oynayan protezler elde edilmiş olur.
Hassas tutuculu protezler sıklıkla arka dişlerin kaybedildiği ve ön dişlerin ağızda olduğu durumlarda tercih edilir. Ancak başka endikasyon durumlarında da hekiminiz uygun gördüğü takdirde uygulanabilir. Hassas bağlantının oluşturulabilmesi için ağızdaki diğer dişlerin kronlanması gerekmektedir. Çünkü bağlantılar kronlara sabit bir şekilde üretilmektedir.
Hareketli proteze alışmak zamana ve hasta psikolojisine göre değişiklik gösterebilir. Zaman geçtikçe proteze alışmak daha da kolay olur. Ortalama olarak bir ayda hasta hareketli proteze alışır ve yaşamı kolaylaşır.
Dişlerin kontrolü için en az 6 ayda bir mutlaka diş hekimine muayene olmanız gerekmektedir. Diş hekimi yapacağı bu kontrollerde diğer dişleriniz ile birlikte hareketli protezin kontrolü, protezin cila ve bakım işlemleri de gerçekleştirir.
Hassas tutucular özel bir üretim aşamasından geçmektedir. Geleneksel hareketli bölümlü protezlere (kroşeli sistemler) kıyasla daha pahalı bağlantılar kullanılmaktadır. Kullanılan ürünler ithal parçalardır ve kur değişimine bağlı olarak fiyatı değişkenlik gösterebilmektedir.