• Online Randevu
  • 0312 220 12 03
  • 0533 552 11 90
  • [email protected]
  • english
  • ArabicEnglishFrenchGermanRussianTurkish

Gömülü ve 20’lik Diş Çekimi

Gömülü ve 20’lik Diş Çekimi

20’lik diş, bilinen diğer adıyla üçüncü azı dişi, genellikle diş hekimleri tarafından çekim endikasyonu konan bir diştir. 20’lik dişler, çoğunlukla çene yapısının dar olması nedeniyle sıkışır veya diğer dişlerin arkasında kalır. Bu durum enfeksiyon, temizlenme zorluğu, yan dişlerde çürük oluşumu, dişlerin çapraşıklaşması gibi çeşitli sorunlara yol açabilir, bu nedenle 20 yaş dişlerinin çekilmesi önerilebilir.

20’lik diş çekimi genellikle bir diş hekimi veya çene cerrahı tarafından yapılır. İşlem lokal anestezi altında gerçekleştirilir, böylece ağrı hissedilmez. Bazı durumlarda sedasyon veya genel anestezi de tercih edilebilir.

20’lik diş çekilmeli midir?

Diş hekimi, 20’lik dişin çekilmesinin gerekip gerekmediğini belirlemek için bir panoramik röntgen çekebilir hatta dişin üç boyutlu görüntülemesi gerektiği durumlarda bilgisayarlı tomografi de isteyebilir. Eğer dişin çekilmesi gerekiyorsa, diş hekiminiz size işlem süreci hakkında detaylı bilgi verecektir.

20'lik Diş Çekimi

Üst 20’lik diş çekiminde ne gibi problemler yaşanabilir?

20 yaşlar bazı anatomik yapılara komşu olabilmektedir. Üst 20 yaş dişler sinüs boşluğuna ilerlemiş veya çekim sırasında görülebilecek bir komplikasyon olarak sinüse kaçmış olabilir. Bu durum, dişin köklerinin sinüs boşluğuna yakın veya sinüs boşluğuna doğru yönlendirilmiş olmasından kaynaklanır.

Sinüse kaçan bir 20 yaş dişi ciddi bir sorun oluşturabilir çünkü sinüs boşluğu, burun boşluğu ile bağlantılı olan bir boşluktur. Bu durum aşağıdaki belirtilere yol açabilir:

  1. Sinüzit: Sinüs enfeksiyonu veya iltihabı, sinüs boşluğunun enfekte olması durumunda ortaya çıkabilir. Sinüzit, baş ağrısı, yüz ağrısı, burun tıkanıklığı, burun akıntısı ve yüzde baskı veya dolgunluk hissi gibi belirtilerle kendini gösterebilir.
  2. Diş ağrısı: Sinüse kaçan bir 20 yaş dişi, diş eti ve çene çevresinde ağrıya neden olabilir. Diş ağrısı, genellikle dişin sinüse temas ettiği tarafında yoğunlaşır.
  3. Sinüs enfeksiyonu: Sinüse kaçan bir diş, sinüs enfeksiyonlarına neden olabilir. Bu durumda, sinüslerde iltihaplanma, burun akıntısı ve tıkanıklığı, yüz ağrısı ve genel olarak rahatsızlık hissi gibi belirtiler görülebilir.

Sinüse kaçan bir 20 yaş dişi genellikle cerrahi müdahale gerektirir. Diş hekimi veya çene cerrahı, dişin sinüs boşluğuna yakın olduğunu veya sinüse girdiğini belirlediğinde, dişi çıkarmak için uygun bir cerrahi prosedür uygulayabilir. Bu prosedür genellikle dişin çekilmesini içerirken, bazı durumlarda sinüs zarını korumak için ilave önlemler alınabilir.

Eğer sinüse kaçan bir 20 yaş dişi olduğundan şüpheleniyorsanız, bir diş hekimine başvurmanız önemlidir. Diş hekimi uygun bir değerlendirme yaparak sizin için en uygun tedavi seçeneklerini önerecektir.

Alt 20 yaş diş çekiminde ne gibi problemler yaşanabilir?

Alt 20 yaş dişi çekimi sırasında bazı komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Her ne kadar çoğu durumda çekim sorunsuz bir şekilde gerçekleşse de, bazı riskler bulunmaktadır. Alt 20 yaş dişi çekimi sonrasında yaşanabilecek olası komplikasyonları sıralamak gerekirse:

  1. İltihaplanma: Tüm cerrahi işlemler sonrasında enfeksiyon gelişebilir. İltihaplanma belirtileri arasında ağrı, şişlik, kızarıklık ve sıcaklık artışı bulunur. Böyle bir durumu işlemi uygulayan hekiminize hızlıca bildirmeniz gerekmektedir.
  2. Kanama: Diş çekimi sırasında veya sonrasında kanama meydana gelebilir. Sistemik durum, kullanılan ilaçlar,  çekim sonrası yapılan tükürmek gibi yanlış harketler kanama miktarını etkileyebilmektedir. Hafif bir kanama normaldir, ancak aşırı veya sürekli kanama durumunda diş hekiminize başvurmanız gerekir.
  3. Sinir hasarı: Alt 20 yaş dişler bazı sinir dallarına yakın bulunabilmektedir. Çekim sırasında sinirlere yakın olan bölgeler etkilenebilir. Bu, geçici veya kalıcı uyuşma, karıncalanma veya duyu kaybına yol açabilir. Bu tür bir komplikasyon nadir olmasına rağmen yalnızca hekimin cerrahi işlemi nedeniyle değil sinir yapılarının anatomik olarak lokalizasyonlarının farklılaşabileceğinden kaynaklandığı bilinmelidir. Anestezi etkisi geçtikten sonra dudak ve dilde uyuşukluk, karıncalanma gibi hisler geçmediği takdirde işlem yapan hekime bildirilmelidir. Erken medikal tedavi ile geçici sinir harabiyetleri kontrol altına alınabilmektedir. Ancak bazı durumlarda diş kökleri sinir dokulara yapışık olabilmekte ve çekim ne kadar profesyonel gerçekleştirilse dahi sinir dokuda hasar oluşabilmektedir. Bazı durumlarda bu parestezi hissi yani karıncalanma ve uyuşukluk durumu kalıcı olabilmektedir.
  4. Çene kırığı: Nadir durumlarda, alt 20 yaş dişi çekimi sırasında çene kırılabilir. Özellikle dişin çıkartılması zor veya karmaşık ise bu risk artabilir. Böyle bir durumla karşılaşıldığı takdirde çene cerrahı tarafından uygulanacak cerrahi prosedürle kırık çene fraktürleri bir araya getirilerek tedavi edilmelidir.
  5. Alveolit: Diş çekimi sonrasında boş kalan diş yatağının iltihaplanması olarak adlandırılan bir durumdur. Alveolit, şiddetli ağrı, kötü koku, kötü tat ve boşlukta görülebilen beyaz bir görünümle kendini gösterebilir. Diş çekimi sonrasında en az 3 gün sigara kullanılmamalıdır. Alveolit yani kuru soket vakalarında en çok karşılaştığımız durum çekim soketi iyileşmeden hastaların sigara kullandığı durumdur. Var olan durumla ilgili hekiminizi bilgilendirmelisiniz ve alveolit tedavisine başlanması için tekrar kliniğe gitmeniz gerekmektedir.
  6. Çene eklemi sorunları: Alt 20 yaş dişinin çekilmesi sırasında çene eklemi sorunları meydana gelebilmektedir. Çene ekleminin yapısal farklılıkları, var olan eklem problemleri, işlemin uzun sürmesi gibi sebeplerle çene ekleminde rahatsızlıklar yaşanabilmktedir. Bu rahatsızlıklar; çene eklemi ağrısı, çene kilitlenmesi veya çiğneme güçlüğü olarak sıralanabilir.
    Bu komplikasyonlar genellikle nadir görülür ve çoğu durumda alt 20 yaş dişi çekimi komplikasyonsuz bir şekilde gerçekleşir. Bununla birlikte, diş hekiminizin talimatlarını takip etmek, düzenli kontroller yapmak ve herhangi bir sorun olduğunda derhal diş hekiminize başvurmak önemlidir.

20’lik diş çekimi sonrasında nelere dikkat edilmelidir?

20’lik diş çekimi sonrasında iyileşme süreci birkaç gün veya hafta sürebilir. Cerrahi işlem sonrasında şişlik, ağrı, ciltte morluk ve hafif kanama olabilir. Diş hekiminiz size ağrıyı hafifletmek için ağrı kesiciler veya diğer öneriler verebilir. İyileşme sürecinde diyetinize dikkat etmeniz ve sıcak yiyecek ve içeceklerden kaçınmanız da önerilebilir.

20 yaş dişlerinin çekimi genellikle rutin bir işlem olarak kabul edilir, ancak her vakada duruma bağlı olarak farklı komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle, diş hekiminizin önerilerini ve talimatlarını dikkatlice takip etmek önemlidir. İşlem sonrası herhangi bir sorun yaşarsanız, derhal diş hekiminize başvurmanız önemlidir.