Gülüş tasarımı, son yıllarda estetiğin hastalar arasında daha öncelikli bir beklenti haline geldiği bu dönemde sosyal hayatta özgüvenli duruş ve etkili izlenimin olmazsa olmaz koşulu olan doğal bir gülüşe sahip olmak için yapılan tedavidir.
Diş çürüklerinin tedavisi, diştaşı temizliği uygulaması, eksik dişlerin yerine protez dişler yapılmasının yanı sıra çapraşıklık, düzensizlik, renklenme şikayetleriyle de bir çok hasta diş hekimlerinin kapısını çalmaktadır.
Estetik, göreceli bir kavram olmakla birlikte tanım olarak doğal güzellik anlamına gelir. Bir çok faktör gülüş estetiğine hizmet eder; dişler, diş etleri, diş görünürlüğü, renk gibi…
Gülerken diş etlerinin ne kadar göründüğünün hastalar farkında değildir. Yapılan çalışmalarda; bireyler diş eti görünürlüğünün 3-4 mm’den fazla olduğu gülüşleri sebebini tarif edemese de estetik açıdan kötü bulmuştur. Üst çene ön dişleri; hastanın kare, üçgen veya oval yüz formunu taklit ettiğinde daha doğal bir görünüm sağlanır. Doğalı korumak amacıyla; diş tedavilerinde de ışık geçirgenliği doğal dişe benzeyen yeni üretim kompozit ve porselen materyaller tercih edilir.
Diş eti görünürlüğünü azaltmak için diş etlerinde şekillendirmeler yapmak, diş beyazlatma işlemleri, estetik kompozit dolgular, porselen kaplamalar, zirkonyum kaplamalar, lamina porselenler, estetik problemleri olan hastalarımızda gülüş tasarımı için tercih ettiğimiz başlıca tedavi yöntemleridir.
Gülüş tasarımından bahsetmeden önce estetik diş analizini neden ve nasıl yaptığımızı anlatmalıyız. Tedavinin en önemli aşaması analizdir. Alt ve üst dişlerin birbirilerine göre konumları, şekilleri, rengi ve boyutları değerlendirilir. Öncelikle geleneksel ölçü yöntemiyle veya ağız içi tarayıcılarla hastadan tanı modelleri elde edilir. Ağız içi, ağız dışı, gülüş ve profil fotoğrafları alınır. Hastanın şikayetleri ve beklentileri göz önünde bulundurularak, dijital tasarım aşamasına geçilir. Elde ettiğimiz tüm kayıtlar, bilgisayar ortamında gülüş tasarım programları kullanılarak bir araya getirilir. Bu programlarda fotoğraflar ve üç boyutlu kayıtlar üzerinde çizim ve değişiklikler yapılabilmektedir. Yapılacak işlemler oluşturulan dijital model üzerine uygulanır ve tedavi sonucuna yakın dijital fotoğraflar oluşturulmuş olur. Gülüş tasarımı sayesinde hastalara işlem uygulanmadan önce tedavi sonucuna en yaklaşık görseller elde edilmiş olur. Tanı modelleri üzerinde laboratuarda yapılan çalışmalarla tedavinin bitimini taklit eden modeller hazırlanır. Hasta ağzında geçici materyaller kullanılarak uygulama yapılır buna “mock up” adı verilir.
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, hastalarımıza hiç bir işlem uygulamadan; hem fotografik olarak hem de klinikte dişler üstünde protetik olarak yapılabilecekleri değerlendirme şansı sunuyoruz.
Gülüş tasarımı uygulaması tam porselen restorasyonlarla da lamina porselenlerle de uygulanabilmektedir. Her hastada uygulanacak diş sayısı değişkenlik gösterebilmektedir. Estetik materyaller ithal ürünlerdir ve kur değişimine bağlı olarak fiyatları değişmektedir. Ayrıca detaylı ve özenli bir işçilik ve sanatla hazırlanması gerekir. Bu nedenle restorasyonları işleyen seramistin bilgi ve tecrübesi sonucun estetik düzeyini önemli ölçüde etkilemektedir. Gülüş tasarımınız için fiyat belirlenebilmesi için diş hekiminizin detaylı bir muayene yapması gerekmektedir.
Hollywood smile yani Hollywood gülüşü, Hollywood yıldızlarının estetik, beyaz ve göz alıcı gülüşlerinden esinlenilerek üretilmiş bir tanımdır.
Diş estetiği, beyaz estetik, pembe estetik, gülüş tasarımı gibi bir çok tanımla yakından ilişkilidir.
Hollywood gülüşü, Hollywood smile design için her hastaya farklı tedavi gereksinimleri doğar. Bunlar:
Gülümseme esnasında dudak ve yüz kaslarının hareketleri, dudakların kalınlığı ve pozisyonu, dişetlerinin görünürlük seviyesi, dişlerin formları, boyutları, eksikliği, simetrisi, rengi gibi bir çok etken gülüşün çekiciliğini etkilemektedir.
“Hollywood gülüşü istiyorum” diye kliniğimize başvuran hastalara öncelikle detaylı bir muayene, model elde edilmesi/dijital kayıt alınması, ağız içi ve ağız dışı fotoğraflama ile analiz yapıyoruz. Ardından tedavi sonucunda elde edebileceğimiz yaklaşık sonuca uygun tasarımlar üretiyor ve işleme başlamadan hastamıza ağız içinde gösterme şansımız oluyor. Bu işlemin adı mock up uygulamasıdır. Gülüş tasarımı uygulaması ile ilgili bilgisayar yazılımları da vardır ve elde edilen fotoğraflar üzerinden nihai sonucu fotoğraf olarak tasarlayan bu programlar da kullanılabilmektedir.
Uygulanacak tedaviye bağlı olarak tedavi süresi değişir. Beyazlatma, kaplama gibi tedaviler 1 hafta içinde tamamlanabildiği gibi bazen diş eti seviyeleme, implant veya ortodontik tedavi uygulanacağı durumlarda tedavi süreci uzayabilmektedir.
Hollywood gülüşü fiyatı, yine sıkça duyduğumuz sorulardan. Yukarıda da bahsedildiği gibi her hastaya uygulanacak tedavi farklıdır ve tedavi ücretleri de farklı olacaktır. Her yıl TDB (Türk Diş Hekimleri Birliği) tarafından belirlenen asgari ücret tarifesi doğrultusunda klinik diş tedavi ücretleri belirlenir.
Pembe estetik, diş etlerinde yapılan estetik çalışmalara verilen isimdir. Estetik ve kozmetik birbirinin yerine kullanılan terimler olmakla birlikte farklı tanımlara sahiptirler. Estetik; “güzelliği arayış”, “güzellik duyumunun algılanması” olarak tanımlanmaktadır. Diş hekimliğinde estetik, dişlerin genel görünümünü ve gülümsemeyi değerlendirmenin yanı sıra, fizyoloji ve fonksiyona da hizmet etmektedir. Tam bir değerlendirme, dişlerin ve diş etlerinin hizalanması, şekil, oran/orantı ve renk analizini kapsamaktadır. Dişlerin meziodistal ve okluzogingival boyutları, diş eti görünürlüğü, gülme hattı, dikey boyut, dişlerin konumları ve yüzey özellikleri, hastanın ten rengine uyumlu restorasyon renginin seçilmesi estetik planlamalarda dikkat edilen konulardır.
Protetik restorasyonları çevreleyen yumuşak dokular, protez dişlerin görünümü, şekli ve rengi kadar öneme sahiptir. Dişlerin, diş etlerinin, dudakların, cildin, saçların ve gözlerin renginin estetik bir yüz görünümünü sağlamak için uyum içinde olması gerekir.
Çevre dokularda kayıp yaşanmaksızın tek başına diş kaybı görülebildiği gibi, kemik ve yumuşak dokularda da yıkımlarla karşılaşmaktayız. İmplant planlaması yaparken tedaviye başlamadan her şeyi analiz etmek çok kıymetlidir. İmplantların sayısı ve konumu yapılacak protez planlamasıyla belirlenmelidir. Protetik bir bakış açısıyla planlama yapılması implantların uzun dönem başarısı ve hasta memnuniyeti için olmazsa olmazdır. Pembe estetik tedavisinde önce diş eti tedavilerinin yapılması gerekir.
Özellikle tam dişsiz çenelerde implant üstü protez planlamalarda her vaka için sabit restorasyon planlamasına gidilmesi (yalnızca porselen kaplamalar uygulanması) kaybolan yumuşak doku görünümü ve dudak desteğini sağlamada yetersiz kalabilmektedir. Hastalar uzun porselen dişlerin yarattığı estetik problemler, dudak profil desteğinin yetersizliği ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu tarz durumlarda tedavi öncesi protetik planlama ile çeneler arası dikey boyut planlaması, dudak desteğinin belirlenmesi, kayıp doku analizi detaylı yapılmalıdır. Sabit restorasyonlara alternatif olarak yine implant destekli hibrit protez, hareketli protez seçenekleri düşünülmeli ve hastayla detaylı olarak tartışılmalıdır.
Bu durumun adı “Gummy Smile”dır. Gummy smile, diğer adıyla diş eti gülüşüdür ve konuşma fonksiyon esnasında diş etlerinin olması gerektiğinden fazlaca görünür olmasıdır. Bu durumun bazı nedenleri vardır:
Diş etlerinde yapılan düzenlemeler gingivektomi veya gingivoplasti olarak adlandırılmaktadır. Öncelikle detaylı bir muayene yapılır ve gummy smile probleminin kaynağı belirlenir. Eğer diş eti gülüşünün nedeni diş eti kaynaklı ise kaynakta yatan problemin çözülebilmesi için diş eti düzenlemesi düşünülür. Diş etleri bazen yalnızca yumuşak doku düzenlemesi ile seviyelenir. Bazen de kemik dokuya uygulanan ufak işlemler ve ardından yumuşak dokuya uygulanan işlemlerle düzenlenir. Estetik bir gülüş elde edilebilmesi için yumuşak dokunun mutlaka değerlendirilmesi gerekir. Fazla olduğu tespit edilen diş eti dokusu kesilerek çıkarılır ve diş eti seviyesi hizalanır. Bu işlem sonrasında kısa bir süre iyileşme beklenir. Ardından kronlarla ilgili planlanan tedavi gerçekleştirilir. Bazı durumlarda hiçbir işlem uygulanmazken bazı hastalarımızda protetik bir planlama yapmak gerekmektedir. Bu planlamalar kaplama diş, kompozit dolgu veya lamina diş olarak sıralanabilir. Sonuçlar çok tatmin edici ve estetik olmaktadır. Gülüş tasarımı uygulamalarında sıklıkla uyguladığımız bir tedavi gingivektomidir.
Yumuşak doku kaybını taklit etmek ve yerine koymak amacıyla protetik restorasyonlarda çeşitli materyaller kullanabiliyoruz. Burada yapılacak esas restorasyonun materyali, kemik ve yumuşak doku kaybının ne düzeyde olduğu, hastanın dudak desteği eksikliği önem taşır. Diş eti renginde üretilen kompozit, porselen materyaller kullanılabildiği gibi polimetilmetakrilat da çevre doku kayıplarında protetik materyal olarak tercih edilebilmektedir.
Diş etlerinin tedavi edilmesi ağız ve diş sağlığı için çok önemlidir. Pembe estetik işlemini diş etinin zarar vermez tam tersi diş etleri tedavi edilmezse diş kaybı ve diş eti hastalıkları ile karşı karşıya kalınabilir.
Pembe estetik tedavisi lokal anestezi uygulanarak yapıldığı için herhangi bir ağrı acı hissedilmez.