Diş taşı temizliği, diş yüzeylerinde biriken ve sertleşmiş plakları (bakteri ve yiyecek artıklarının birleşimi) temizlemek için yapılan bir diş bakım işlemidir. Diş taşı, düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanımıyla temizlenemeyen bölgelerde oluşur ve zamanla diş eti hastalıklarına yol açabilir. Diş hekimleri tarafından profesyonel olarak gerçekleştirilen diş taşı temizliği, diş sağlığını korumak ve diş eti hastalıklarını önlemek için önemlidir.
Diş taşı (tartar), ağızda biriken “plak” adı verilen tükrük içeri, bakteri ve yiyecek artıklarının sertleşerek mineralleşmesi sonucu oluşan sert bir birikimdir. Diş taşı, özellikle diş fırçalama ve diş ipi kullanımıyla temizlenemeyen ve tükrük kanallarının ağız içine açıldığı bölgelerde yoğun olarak oluşur. Diş taşı oluşumunu hızlandıran ve oluşumuna zemin hazırlayan bazı faktörler vardır.
Diş taşı, dişeti hastalıklarına (gingivitis ve periodontitis gibi) yol açabilen önemli bir faktördür. Periodontal sağlık ve diş taşı birikiminin kontrol altına alınması için düzenli diş hekimi kontrolleri, profesyonel temizlikler ve iyi bir ağız hijyeni uygulaması önemlidir.
Diş taşları hastadan hastaya süresi değişmekle birlikte 6 ay ile 1 yıllık periyotlarda düzenli olarak temizlenmelidir. Temizlenmediği takdirde dişetlerinde rahatsızlık, kanama, şişlik, cep oluşumu, yumuşak ve sert doku ve diş kaybı gibi durumlarla sonuçlanabilir.
Diş taşlarının temizlenmesi dişlere zarar vermediği gibi diş sağlığının korunarak dişlerin sağkalım süresini uzatır. Temizlik esnasında diş yüzeyine zarar vermeyen ultrasonik cihazlar kullanılmaktadır. Yüksek frekansta titreşen bir uç ile diş yüzeyine yapışan taşlar yumuşatılarak su ile uzaklaştırılır. Derin diş taşı oluşumunda mekanik tmizlik için el aletleri de kullanılabilmektedir. Bu işleme küretaj adı verilir. Temizlik sonrası diş yüzeyi pürüzsüzleştirilir ardından polisaj işlemi ile diş yüzeyindeki lekeler çıkarılarak parlatma işlemi yapılır.
Periodontitis yani ileri dişeti rahatsızlığı olan hastalarda periodontal cep oluşumu gözlenir. Bu diş ve dişetleri arasında oluşan ceplerle karakterize bir durumdur. Diş taşı temizliğinin yeterli olmadığı ve derin küretaj ile ceplerin temizlenmesi gereken durumlarda subgingival küretaj işlemi yapılır. Bu işler flep cerrahisiyle yapılabileceği gibi flep kaldırılmadan el aletleri ile de uygulanabilmektedir. Diş taşı temizliği sırasında çoğunlukla anestezi uygulanmasına gerek duyulmaz ancak derin küretaj işleminde lokal anestezi gereksinimi doğabilmektedir. Tüm dişlerin küretaj ile temizlenmesi birden çok seansta gerçekleştirilebilmektedir.
Temizlik sonrası dişetleri iyileşene kadar ve dişetleri toparlanana kadar ağız bakımı çok önemlidir. Özellikle periodontal cep oluşumu görülen hastalarda cep temizliği yapıldıktan sonra dişetleri ve dişler arasında sıkı bir bağlantı oluşana kadar plak ve yiyecek artıkları birikimini önlemek için etkili fırçalama, ağız bakım suyu kullanımı, diş ipi kullanımı önerilmektedir.
Diş taşı temizliği sonrasında ilk 1-2 hafta dişlerde hassasiyet oluşması çok normaldir. Zamanla hassasiyet azalarak geçecektir.
Diş taşı temizliği düzenli olarak yapılmalıdır. Ne sıklıkla profesyonel temizlik gerektiği, hastanın diş sağlığı durumuna ve risk faktörlerine bağlıdır. Ayrıca iyi bir ağız hijyeni uygulamak, diş taşı birikiminin azaltılmasına yardımcı olur.
Diş taşı temizliği hakkındaki sorularınız ve randevu talepleriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.