Diş çürüğü bulaşıcı mıdır sorusu, halk arasında oldukça çok sorulan sorular arasında yer almaktadır. Yapılan bir araştırmada, diş çürüğünün en yaygın bulaşıcı ağız hastalıklarından biri olduğu bildirilmiştir. Araştırmacılar, çocukların mikropları annelerinden “yakaladıklarına” inanıyorlar; çürük öyküsü olanların, bakterileri çocuklarına geçirme olasılıklarının daha yüksek olduğu görülüyor.
Korona, grip, su çiçeği, kızamık gibi hastaların bulaşıcı olduğunu biliyoruz. Peki ağızdaki çürüklerin bulaşıcı olabileceğini biliyor muydunuz?
Diş çürüğü, aslında ağzınızdaki bakteriler yiyecek artıklarıyla beslendiğinde ve yan ürün olarak asit ürettiğinde ortaya çıkar. Bu yiyecek, asit, tükürük ve mikrop karışımı, diş minesini aşındırabilen ve çürüklerin oluşmasına neden olan plak adı verilen ince tabakalı bir madde olarak diş yüzeylerine tutunur.
Ne yerseniz yiyin, bakteri olmadan çürük oluşmaz. Bu mikroplar paylaşılan yiyecekler ve kaplar, hapşırma, öpüşme ve daha fazlası yoluyla ağızdan ağza yayılabilir.
En azından diş sağlığı nedenlerinden ötürü değil: Bir yetişkin olarak, henüz bağışıklık geliştirmedikleri için bakterilerin yayılmasına çocuklara göre çok daha az duyarlısınız. Ancak, tükürük, ağzınızda sıklıkla karşılaştığınız bazı bakterilere karşı korunmaya yardımcı oluyor. Öpüşme yoluyla dişeti iltihabına yakalanma olasılığınız düşüktür, ancak ağız sağlığı kötü olan kişiler, öpüşürken bakteri değişimine daha duyarlı olabilir. Bu maruziyet (kötü ağız sağlığı ile birlikte) dişeti iltihabına yol açabilir.
Bebekler ayrıca büyüyen bağışıklık sistemleri nedeniyle dişeti iltihabı geliştirme riski altındadır. Dişeti iltihabı olan bir ebeveynlerin çocuklarına bulaştırma risklerini düşünerek önlem alması gerekir. Aynı yemek kaplarının kullanılmaması, ağza giren herhangi bir şeyin paylaşılmaması, çocukların ağızlarından öpülmemesi gibi konulara dikkat edilmesi önem taşır.